Nieuws

Hoogspanningskabel tussen Kinrooi en Maasbracht moet België van extra energie voorzien

België van voldoende energie voorzien tijdens de piekmomenten. Dat is de opzet van de samenwerking tussen het Limburgs klimaatbedrijf Nuhma en het internationaal energieconcern RWE. Zij plannen tegen 2020 een ondergrondse hoogspanningskabel aan te leggen, die het Elia-net in Kinrooi moet verbinden met de gascentrale in het Nederlandse Maasbracht. Deze kabel van 13 km over de Belgisch-Nederlandse grens zal 1,3 GW injecteren op het Belgische energienet. 

De energieproductie en -bevoorrading is al jaren een probleem in België. De traditionele energie op basis van fossiele brandstoffen staat onder vuur en de nucleaire energie wordt tegen 2025 volledig afgebouwd. De alternatieve hernieuwbare energie, zoals zon en wind, is echter nog niet voldoende om deze afbouw op te vangen. Uit onderzoek blijkt dat er op dagen met minder zon en/of wind nood is aan 3,6 GW flexibel conventioneel vermogen, om de ontbrekende elektriciteit alsnog te produceren. 

Gedeeltelijke oplossing

Nuhma heeft daarom samen met het energieconcern RWE beslist om een ondergrondse hoogspanningskabel aan te leggen, tussen het Elia-net in Kinrooi en de gascentrale in het Nederlandse Maasbracht. Deze kabel van 13 km lang zal 1,3 GW aan energie injecteren op het Belgische net. Hierdoor wordt meer dan een derde van de gewenste 3,6 GW flexibel conventioneel vermogen verzekerd en is de energiebevoorrading van België tijdens de piekmomenten weer een stuk veiliger gesteld.

2020

Tegen 2020 zou de kabel gebruiksklaar moeten zijn. Nuhma zal rechtstreeks betrokken zijn bij de uitbating en de financiering van de kabel.